Aalsterse kinderen zaaien bloemen op grond van vroegere Flora-hallen

Skyline Projects geeft startschot voor groene Flora-buurt onder goedkeurend oog van Schepen Maarten Blommaert

Aalst (17/05/2023) - Vanmiddag hebben de kinderen van ’t Mezennestje samen met hun ouders en grootouders bloemen gezaaid op het terrein van de voormalige Flora-hallen. Op die plek bouwt Skyline Projects de komende jaren aan Flora, een aangename en duurzame buurt vol leven en groen, met kwaliteitsvolle gezinswoningen én ruimte voor professionals in de zorg- en welzijnssector. Onder het goedkeurend oog van Maarten Blommaert, schepen van Ruimtelijke Ordening van Stad Aalst, hebbenen vertegenwoordigers van projectontwikkelaar Skyline Projects het startschot gegeven voor de groene Flora-buurt. 

 

Flora, levendige buurt voor jong tot oud

Flora wordt een unieke, levendige woonbuurt voor iedereen. Alle woningen hebben aandacht voor de noden van bewoners in alle fasen van hun leven. Zo worden deuren en doorgangen bewust breed genoeg gehouden, zodat passages met buggy, kinderwagen of rolstoel nooit een probleem vormen. 

“Een groene buurt op mensenmaat, op wandelafstand van het station van Aalst”, aldus Wim Liebaut van bouwheer Skyline Projects. “Een buurt waar het goede leven centraal staat. De centrale Floraboulevard wordt het kloppende hart van de wijk, met medische praktijken, lokale handelszaken en voorzieningen waarin alles draait om welzijn, levenskwaliteit en een gezonde levensstijl.” 

Flora heeft dus aandacht voor de kwaliteiten van Aalst als zorgstad, maar speelt ook in op het verleden van de bloemenveiling Flora. “Door samen te werken met landschapsarchitect Bas Smets en de architecten van OFFICE KGDVS tonen we dat we kiezen voor beeldbepalende en kwalitatieve architectuur in een doordachte en bloemrijk aangelegde omgeving”, aldus Liebaut. 

 

Buurt met aandacht voor toekomst en verleden 

“De Flora-site is een heel bijzondere site”, vult architect Kersten Geers aan. “Het is een plek met een enorme culturele betekenis voor de Aalstenaar, waar veel historie en emotie aan vasthangt. Daarom hebben we ervoor gekozen om een aantal vrijstaande urban villa’s naast elkaar te zetten. Een herkenbaar beeld voor veel Aalstenaars en dat heel erg bepalend is voor de identiteit van de site.” 

“Comfort is een heel belangrijk element in het DNA van de gebouwen. Flora wordt een mooie plek met veel wooncomfort in de woningen en in de verschillende types van appartementen maar ook in de omgevingsaanleg”, besluit de architect.

 

Bureau Bas Smets ontwerpt Floralandschap

Flora, Fase 1 

  • Aantal woningen: 30 appartementen en 18 penthouses
  • 2900 m2 commerciële ruimte in Floraboulevard
  • Verwachte oplevering: 2025
  • E-peil: E30
  • Woningen te koop vanaf 225.000 euro

Het groene park aan de achterkant van de site en aan de overzijde van de Albrechtlaan wordt zoveel mogelijk doorgetrokken tot in de nieuwe buurt. Op de nieuwe, centrale Floraboulevard komt veel groen en is er weinig plaats voor auto’s. Bovenop de gelijkvloerse verdieping (van het appartementsgebouw) komt een weelderige tuin, en ook tussen de gebouwen is veel aandacht besteed aan groenaanleg en waterhuishouding, met onder andere wadi’s en veel bomen.

“Door het landschap in handen van het gerenommeerde Bureau Bas Smets te leggen, tonen we dat het ons menens is om van de openbare ruimte een waar pareltje te maken”, aldus Liebaut. “Flora haakt in op het aangename zwembadpark vlakbij. Het wordt een aangename, groene buurt waar mensen graag vertoeven, met kleurrijke bloemenperken en fruitige bloesembomen. Dankzij de kinderen van ’t Mezennestje, die samen met ons bloemen hebben ingezaaid, kunnen de buurtbewoners die sfeer hopelijk al snel opsnuiven.”

 

Innovatieve en energiezuinige buurt

Flora wordt overigens ook een energievriendelijke buurt. Ze wordt gebouwd volgens de recentste isolatienormen en met de innovatiefste technieken die voorhanden zijn. “De buurt zal bijvoorbeeld verwarmd worden via geothermie: we leggen een BEO-veld aan voor de hele buurt”, legt Liebaut uit. “Daarnaast zullen ook alle appartementen een wintertuin hebben. Het afsluitbare terras functioneert niet enkel als heerlijke buitenruimte in de tussenseizoenen, maar helpt ook als buffer om het binnenklimaat aangenaam en stil te houden.”

 

Buurt met ruimte voor ondernemers

Behalve kwaliteitsvolle woningen in een aangename buurt, biedt Flora ook kansen voor ondernemers in de gezondheids-, zorg- en welzijnssector. In de eerste fase van het project creëert projectontwikkelaar Skyline Projects op de Floraboulevard 2900 m2 commerciële ruimte voor dokters- en tandartspraktijken, preventie- en revalidatiediensten, wellness- en gezondheidscentra, schoonheidssalons, bloemisten, gezonde voedingszaken, ergotherapeuten, homeopaten, audiologen, logopedisten, diëtisten, apothekers, dierenartsen en ga zo maar door. 

De eerste verkoopfase van het project is zopas van start gegaan: de eerste 30 appartementen en 18 penthouses in het noordelijke deel van de buurt worden nu te koop aangeboden vanaf 225.000 euro. Ook voor de eerste commerciële ruimtes op de Floraboulevard wordt momenteel naar gegadigden gezocht. Meer informatie over het residentiële en commerciële aanbod vindt u op flora-aalst.be.

 

Over Triple Living

Projecten met visie

Triple Living ontwikkelt totaalvisies en bouwt buurten waarin elk gebouw, elke straat en elke aanplanting, bijdragen aan het totaalconcept. Een masterplan vormt de strategische basis van elk onderdeel van het verdere project: van de architectuur tot de invulling van de commerciële ruimtes, de groenaanleg en de verankering van de site in de lokale buurt.

Triple Living streeft naar een sterke band met de buurt en gaat solide, langdurige partnerships aan met buurtbewoners, lokale besturen en professionele stakeholders. Zodat alle projecten lokaal gedragen en geïntegreerd zijn. Hun herbestemmingsprojecten, woon- en werksites geven buurt en stad een sterke socio-economische impuls.

Triple Living combineert de kracht van decennialange ervaring met de knowhow van de toekomst. Het gedreven Triple Living-team zorgt voor een efficiënte, doelgerichte ontwikkeling van zelfs het meest complexe project. De ingenieurs houden de vinger aan de pols van de laatste nieuwe ontwikkelingen. De duurzame materialen, state of the art technieken en hoogkwalitatieve afwerking overstijgen de strengste kwaliteitseisen.

Triple Living is begaan met ecologie en de socio-economische context van zijn projecten. Ze willen zorg dragen voor de toekomstige generaties. Daarom zet Triple Living proactief in op vooruitstrevende duurzame materialen en technieken. 


Nieuw Zuid, de buurt van de toekomst

Nieuw Zuid is een visionaire stadsontwikkeling van twintig hectare, die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid en groen. En leefbaarheid, want in de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken. De site is autoluw, krijgt een groot park van zes hectare en is dooraderd met groen, wadi’s en wandelpaden. Op het vlak van duurzaamheid speelt Nieuw Zuid een pioniersrol, met onder meer het grootste warmtenet van Vlaanderen, wadi’s om het regenwater op te vangen, een circulaire hub voor ecologische start-ups, slimme meters, sorteerstraten, en smart city-applicaties.

Nieuw Zuid is een weerspiegeling van het stadsleven in al zijn facetten, met crèches, hotels, winkels, horecazaken, kunstgalerijen, dokterspraktijken en een school in aanbouw. Studentenflats en assistentiewoningen huizen hier broederlijk naast elkaar. Daarnaast is er een grote variatie aan appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. Eind 2025 zouden alle werken afgerond moeten zijn en is Antwerpen een nieuw stadsdeel met zo’n tweeduizend appartementen rijker.

Meer informatie vind je op www.nieuwzuid-antwerpen.be