Antwerpse buurt Nieuw Zuid verwelkomt Pritzker Prize-winnaar Sir David Chipperfield

Bekende Britse architect ontwerpt duurzaam woonproject met fruitboomgaard

De Antwerpse buurt Nieuw Zuid pakt opnieuw uit met een grote naam uit de architectenwereld: Sir David Chipperfield ontwerpt ‘Boomgaard’, een kleinschalig, duurzaam woonproject met een unieke fruitboomgaard. De boomgaard zal zo’n 60 fruitbomen tellen en wordt ontworpen door de bekende landschapsarchitect Bas Smets.

Boomgaard in cijfers

  • 54 appartementen
  • Aantal bovengrondse verdiepingen: 7
  • Kelderverdieping met 75 parkeerplaatsen, 52 bergingen en 162 fietsenstallingen
  • Verwachte oplevering: eind 2025
  • Aantal fruitbomen in boomgaard: 60
  • E-peil: E30
  • 4 commerciële ruimtes op gelijkvloers

 

“We willen niet zomaar een mooi gebouw neerzetten, maar willen een aangenaam stukje stad creëren”, aldus Sir David Chipperfield. “We zijn heel blij dat Triple Living ons gecontacteerd heeft om ons steentje bij te dragen aan de Antwerpse buurt Nieuw Zuid. Dat we, dankzij het masterplan van Paola Viganò, kunnen mee borduren aan een frisse en levendige wijk met aangename publieke ruimtes. De boomgaard, die voor iedereen toegankelijk zal zijn, is een belangrijk aspect van heel dit project.”

Met een echte fruitboomgaard in de centrale binnentuin, krijgen de toekomstige bewoners van Boomgaard een uniek stukje leven en natuur, vlak voor hun deur. Waar anders vind je een boomgaard met 60 fruitbomen middenin de stad? In welke andere stad kan je op een mooie nazomerdag het fruit rechtstreeks van de bomen plukken?

 

Focus op duurzaamheid

“Met Boomgaard willen we een positieve bijdrage leveren aan het uitzicht van de stad en het leven erin”, legt Chipperfield uit. “Duurzaamheid en het milieu zijn voor ons als architectenbureau heel belangrijk. We vertrekken steeds vanuit een holistische visie op duurzaam design.” 

In 2019 ondertekende Chipperfield samen met zestien andere toonaangevende Britse architectenbureaus een duurzaamheidscharter, waarin hij zich engageert om met zijn ontwerpen een positieve impact te creëren op de wereld. Dit verklaart niet alleen de unieke boomgaard, maar ook de keuze om zo veel mogelijk te werken met natuurlijke materialen. Door onder andere CLT – cross laminated timber – te gebruiken in de structuur, wordt de CO2-uitstoot van het gebouw tot een minimum beperkt. Alle appartementen voldoen aan strenge isolatie- en energienormen en de verwarming wordt aangestuurd door een BEO-veld onder het gebouw. Ook de wintertuinen, die je aan weerszijden van het gebouw ziet, hebben een ecologische functie: ze verhogen niet alleen de levenskwaliteit voor de bewoners, maar vormen ook een buffer tegen wind, regen, koude en hitte. Zo zullen de binnenruimtes minder snel opwarmen of afkoelen. “We hebben het gebouw bewust ook tamelijk ondiep ontworpen”, aldus Chipperfield, “zodat er overal zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenkomt en er maximaal gebruik gemaakt kan worden van ventilatie.”

 

Weet je trouwens dat er een goede reden is waarom het gebouw een loodrechte vorm heeft? 

 

De eenvoudige vorm van het gebouw past perfect in de duurzame visie van Chipperfield. Door het opzet en de indeling bewust simpel te houden, kan het gebouw in de toekomst makkelijk aangepast worden. Mocht het gebouw ooit om een andere invulling vragen, dan kan dat met redelijk beperkte ingrepen mogelijk gemaakt worden. Ook wanneer ooit beslist zou worden om het gebouw af te breken en elders weer op te bouwen, dan kan het dankzij de eenvoudige vorm gemakkelijk gedemonteerd worden.

 

De overal ter wereld geroemde architecturale visie van Sir David Chipperfield is ook in het ontwerp duidelijk zichtbaar: de kenmerkende verticale gevelritmiek, het consequente gebruik van rechte lijnen en duurzame materialen, en de natuurlijke accenten die tot in de appartementen worden doorgetrokken. Het moge duidelijk zijn: hoewel het een kleinschalig project is, is Boomgaard groots in opzet. 

 

De verkoop van Boomgaard start deze maand. Als alles vlot verloopt, zal de constructie eind dit jaar al van start gaan. De vermoedelijke oplevering is gepland voor eind 2025.

https://boomgaard-antwerpen.be/

 


---Einde persbericht---

 

Sir David Chipperfield: veelvuldig bekroond architect

Sir David Chipperfield is één van de meest gelauwerde Britse architecten van de afgelopen decennia. Hij studeerde aan de prestigieuze Architectural Association School of Architecture in Londen, waar hij onder andere Zaha Hadid ontmoette. Na zijn studies ging hij aan de slag bij gerenommeerde architecten als Richard Rogers en Norman Foster. In 1985 richtte hij zijn eigen architectenbureau op: David Chipperfield Architects. In de jaren die daarop volgden groeide het kantoor uit tot één van de bekendste architectenbureaus ter wereld met kantoren in Londen, Berlijn, Milaan en Shanghai. 

Meer dan honderd ontwerpen voor culturele, openbare, residentiële en commerciële gebouwen en talrijke stedenbouwkundige projecten leverden zijn bureau heel wat internationale awards op, waaronder de RIBA Stirling Prize (2007), de Mies van der Rohe Award van de EU (2011), de Deutscher Architekturpreis (2011) en eerder dit jaar de Pritzker Prize (2023) die als nobelprijs voor architectuur te boek staat. Persoonlijk werd Sir David Chipperfield ook veelvuldig gelauwerd. Zo is hij lid van de Royal Institute of British Architects (RIBA) en erelid van de American Institute of Architects en de Bund Deutscher Architekten. In 2009 kreeg hij de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland en een jaar later werd hij in zijn thuisland geridderd. In 2011 kreeg hij de RIBA Gold Medal for Architecture, de belangrijkste architectuurprijs in het Verenigd Koninkrijk en in 2013 ook de Praemium Imperiale van de Japanse Art Association.

 

De bekendste werken van Sir David Chipperfield

Sir David Chipperfields bekendste werken zijn wellicht de renovatie van de Neue Nationalgalerie in Berlijn, waarvoor hij wereldwijd geprezen werd, en het Neues Museum aan het Berlijnse Museuminsel. Ook zijn ontwerp voor het River & Rowing Museum in Henley-on-Thames werd bekroond en wie ooit in de Zwitserse stad Zürich is, moet zeker het plaatselijke Kunsthaus bezoeken, waarvoor hij een puristische uitbreiding ontwierp.

 

 

 

Over Triple Living

Projecten met visie

Triple Living ontwikkelt totaalvisies en bouwt buurten waarin elk gebouw, elke straat en elke aanplanting, bijdragen aan het totaalconcept. Een masterplan vormt de strategische basis van elk onderdeel van het verdere project: van de architectuur tot de invulling van de commerciële ruimtes, de groenaanleg en de verankering van de site in de lokale buurt.

Triple Living streeft naar een sterke band met de buurt en gaat solide, langdurige partnerships aan met buurtbewoners, lokale besturen en professionele stakeholders. Zodat alle projecten lokaal gedragen en geïntegreerd zijn. Hun herbestemmingsprojecten, woon- en werksites geven buurt en stad een sterke socio-economische impuls.

Triple Living combineert de kracht van decennialange ervaring met de knowhow van de toekomst. Het gedreven Triple Living-team zorgt voor een efficiënte, doelgerichte ontwikkeling van zelfs het meest complexe project. De ingenieurs houden de vinger aan de pols van de laatste nieuwe ontwikkelingen. De duurzame materialen, state of the art technieken en hoogkwalitatieve afwerking overstijgen de strengste kwaliteitseisen.

Triple Living is begaan met ecologie en de socio-economische context van zijn projecten. Ze willen zorg dragen voor de toekomstige generaties. Daarom zet Triple Living proactief in op vooruitstrevende duurzame materialen en technieken. 


Nieuw Zuid, de buurt van de toekomst

Nieuw Zuid is een visionaire stadsontwikkeling van twintig hectare, die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid en groen. En leefbaarheid, want in de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken. De site is autoluw, krijgt een groot park van zes hectare en is dooraderd met groen, wadi’s en wandelpaden. Op het vlak van duurzaamheid speelt Nieuw Zuid een pioniersrol, met onder meer het grootste warmtenet van Vlaanderen, wadi’s om het regenwater op te vangen, een circulaire hub voor ecologische start-ups, slimme meters, sorteerstraten, en smart city-applicaties.

Nieuw Zuid is een weerspiegeling van het stadsleven in al zijn facetten, met crèches, hotels, winkels, horecazaken, kunstgalerijen, dokterspraktijken en een school in aanbouw. Studentenflats en assistentiewoningen huizen hier broederlijk naast elkaar. Daarnaast is er een grote variatie aan appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. Eind 2025 zouden alle werken afgerond moeten zijn en is Antwerpen een nieuw stadsdeel met zo’n tweeduizend appartementen rijker.

Meer informatie vind je op www.nieuwzuid-antwerpen.be