Gekend KBC-gebouw maakt plaats voor groen woonproject The Banks

Brussel, 16 januari 2023 - Aan de Brusselse Havenlaan, waar momenteel nog het bekende KBC-gebouw staat, verrijst binnenkort The Banks: een gloednieuwe en gezinsvriendelijke groene woonbuurt. Bouwheer Triple Living lanceert de eerste twee van drie woontorens en een woonstrip, ingeplant rond een grote collectieve binnentuin. Kwaliteit, groen en leefbaarheid vormen de fundamenten van het wooncomplex, dat mikt op een grote variatie aan bewoners en aansluit op de groene heroriëntatie van de Havenwijk en de nabijgelegen Tour & Taxis-site. Architecten OFFICE Kersten Geers David Van Severen en Nicolas Firket Architects ontwerpen het masterplan en de gebouwen. Bureau Bas Smets neemt de landschapsarchitectuur voor zijn rekening.

The Banks

  • Aantal woonunits: 216 (waarvan 16 maisonettewoningen)
  • Oppervlakte van de site: 3.348 m2
  • Bewoonbare oppervlakte: 28.913 m2
  • Kantooroppervlakte: 3.800 m2
  • Parkeerplaatsen: 200
  • 9 elektrische deelauto’s
  • Fietsenstalling: 1.445 m2

 

Antwoord op nijpend woningtekort in Brussel

Bouwheer Triple Living ontwikkelt buurten en projecten met een visie die past binnen de bredere lokale omkadering. Zo ook The Banks. Het woonproject biedt een antwoord op het nijpende tekort aan kwalitatieve, betaalbare woningen in en rond Brussel. De site voorziet een diversiteit aan woontypes, waaronder duplexwoningen en appartementen die sterk variëren in grootte en aantal slaapkamers. In de lagere woonstrip bevinden zich enkele gezinswoningen met een eigen ingang. De verschillende woonunits beschikken elk over een specifieke buitenruimte, afhankelijk van het gebouw en de typologie. Wintertuinen, terraskamers en balkons laten de bewoners optimaal genieten van de aanplantingen en het zicht op de genereuze binnentuin, het kanaal, het aangrenzende Becopark en de stad. 

Het masterplan van de site zet sterk in op levenskwaliteit, zowel voor de bewoners van The Banks als die van de omwonenden. Door het open karakter van de nieuwe woonsite krijgt ook de achterliggende buurt zijn openheid terug. De innovatieve site sluit aan bij de geplande grote vergroeningsoperatie van de wijde omgeving. Het open en groene kader maakt van The Banks een gezellige, levendige woonbuurt waar het aangenaam wonen is voor jong en oud. Een aanzienlijk deel van de percelen wordt overigens voorbehouden voor collectieve ruimtes, zoals kantoren, een crèche, een brasserie, twee ontmoetingscentra en zelfs een hotel. 

Strakke architectuur met veel buitenruimte 

Architectenbureaus OFFICE Kersten Geers David Van Severen en Nicolas Firket Architects kozen voor een strakke architectuur, met een sober lijnenspel en een flexibele indeling die perfect aansluit bij de noden van de moderne stadsbewoner. Door de keuze voor afzonderlijke gebouwen ontstaat een stedelijk ensemble dat identiteit en variëteit biedt aan de bewoners en hun omgeving. De gevelontwerpen geven elk gebouw een eigen karakter en creëren een solide, maar elegante stedelijkheid.

The Banks wordt een gezinsvriendelijke nieuwe stadsbuurt: groen, duurzaam en levendig. Met een sterke relatie tot het kanaal en de parken die de buurt in de nabije toekomst nog groener gaan kleuren.

 

Riante groenruimte, zicht op kanaal en park

The Banks is een groene woonsite, met een landschapsontwerp van het gerenommeerde Bureau Bas Smets, dat ook het landschapspark van het nabijgelegen Tour & Taxis en het landschap van Nieuw Zuid in Antwerpen ontwierp. De grote centrale binnentuin van The Banks slaat een brug naar de publiek toegankelijke ruimtes en het toekomstige Becopark langs de kaaien, en biedt tegelijkertijd voldoende privacy. Dit groene hart krijgt een aantal speeltuinen en vormt samen met de andere collectieve ruimtes een ideale ontmoetingsplaats voor de bewoners. 

Mobiliteit op stadsmaat

Wist je dat Brussel koploper is op het vlak van autodelen? De stad telde in 2021 meer dan 60.000 autodelers. The Banks speelt daarop in en voorziet deelauto's voor bewoners in de ondergrondse parkeerplaats. Daarin zal ook uitzonderlijk veel plaats voorzien worden voor fietsen.

 

De gesloten gevel van het huidige KBC-gebouw maakt plaats voor een open inplanting die de voorbijgangers laat meegenieten van de publieke pleinen en aanplantingen, en de bewoners een optimaal zicht biedt op het kanaal en het geplande Becopark. Het Becopark, een brede groenboulevard van 3,2 hectare, zal zich vanaf 2024 voor The Banks uitstrekken, en wordt verbonden met het park aan Tour & Taxis, waardoor de bewoners kunnen genieten van een grote uitgestrekte groenoase. The Banks wil een stedelijk anker zijn dat de heropleving van de kanaalzone een boost geeft en het potentiële groene karakter verzilvert.

 

https://thebanks-brussels.be/

www.triple-living.be

Addendum 1 Over Triple Living.docx

DOCX - 15 Kb

Addendum 2 Over OFFICE KGDVS.docx

DOCX - 15 Kb

Addendum 3 Over Nicolas Firket Architects.docx

DOCX - 15 Kb

 

Over Triple Living

Projecten met visie

Triple Living ontwikkelt totaalvisies en bouwt buurten waarin elk gebouw, elke straat en elke aanplanting, bijdragen aan het totaalconcept. Een masterplan vormt de strategische basis van elk onderdeel van het verdere project: van de architectuur tot de invulling van de commerciële ruimtes, de groenaanleg en de verankering van de site in de lokale buurt.

Triple Living streeft naar een sterke band met de buurt en gaat solide, langdurige partnerships aan met buurtbewoners, lokale besturen en professionele stakeholders. Zodat alle projecten lokaal gedragen en geïntegreerd zijn. Hun herbestemmingsprojecten, woon- en werksites geven buurt en stad een sterke socio-economische impuls.

Triple Living combineert de kracht van decennialange ervaring met de knowhow van de toekomst. Het gedreven Triple Living-team zorgt voor een efficiënte, doelgerichte ontwikkeling van zelfs het meest complexe project. De ingenieurs houden de vinger aan de pols van de laatste nieuwe ontwikkelingen. De duurzame materialen, state of the art technieken en hoogkwalitatieve afwerking overstijgen de strengste kwaliteitseisen.

Triple Living is begaan met ecologie en de socio-economische context van zijn projecten. Ze willen zorg dragen voor de toekomstige generaties. Daarom zet Triple Living proactief in op vooruitstrevende duurzame materialen en technieken. 


Nieuw Zuid, de buurt van de toekomst

Nieuw Zuid is een visionaire stadsontwikkeling van twintig hectare, die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid en groen. En leefbaarheid, want in de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken. De site is autoluw, krijgt een groot park van zes hectare en is dooraderd met groen, wadi’s en wandelpaden. Op het vlak van duurzaamheid speelt Nieuw Zuid een pioniersrol, met onder meer het grootste warmtenet van Vlaanderen, wadi’s om het regenwater op te vangen, een circulaire hub voor ecologische start-ups, slimme meters, sorteerstraten, en smart city-applicaties.

Nieuw Zuid is een weerspiegeling van het stadsleven in al zijn facetten, met crèches, hotels, winkels, horecazaken, kunstgalerijen, dokterspraktijken en een school in aanbouw. Studentenflats en assistentiewoningen huizen hier broederlijk naast elkaar. Daarnaast is er een grote variatie aan appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. Eind 2025 zouden alle werken afgerond moeten zijn en is Antwerpen een nieuw stadsdeel met zo’n tweeduizend appartementen rijker.

Meer informatie vind je op www.nieuwzuid-antwerpen.be