Gezellige drukte op het Antwerpse Nieuw Zuid: Groot buurtfeest en boekenmarkt

Nieuw Zuid wordt hechte community

Nieuw Zuid, AntwerpenOp zaterdag 2 september wordt het gezellig druk op het Panamarenkoplein, het centrale plein van de Antwerpse stadswijk Nieuw Zuid. Aanstaande zaterdag houdt projectontwikkelaar Triple Living haar maandelijkse boekenmarkt De Lettermarkt, en het buurtcomité organiseert samen met de mensen van Triple Living een groot buurtfeest.

 

“Het idee voor een buurtfeest zat al jaren in mijn achterhoofd”, zegt Viviane Cammers, voorzitster van het buurtcomité, “maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Vorige zomer kwam het er dan eindelijk van. Het was fantastisch. Ik wist op voorhand niet wat ik ervan mocht verwachten, maar het heeft mijn verwachtingen helemaal ingelost. Ik denk dat er verspreid over de dag zo’n 250 tot 300 buurtbewoners op afgekomen zijn. De sfeer zat goed. We hadden een geweldige DJ, een leuke inrichting op het plein en een populaire drankenstand. En ik denk dat bakkerij Dellafaille, die toen ook net open was, het ook een succes vond. Zij moesten een uur vroeger de deuren sluiten omdat alles uitverkocht was.”

 

Nieuw Zuid wordt gezellige community

Viviane kreeg na het buurtfeest vorig jaar heel wat enthousiaste reacties. Zowel van mensen die er waren en het leuk vonden, maar ook van buurtbewoners die er niet bij konden zijn. “Ik werd zelfs aangesproken bij de bakker. Dat is fijn. Weet je, ik ben heel graag onder de mensen. Ik doe niets liever dan hier rondwandelen en met de buurtbewoners babbelen. Ik hou ervan om mensen in gezelligheid bij elkaar te brengen zodat ze samen een leuke tijd kunnen beleven. Als je zoiets doet en je merkt dat het door zo veel mensen gedragen wordt, dan doet dat deugd.”

Viviane vervolgt: “Een buurt heeft leven nodig. Nieuw Zuid heeft alles wat er nodig is om een gezellige community te worden, alleen moet iemand het vuur aan de lont steken. Ik speelde als kind voortdurend op straat met de kindjes uit de buurt. Dat zie je vandaag bijna niet meer, maar hier op Nieuw Zuid kan het wel. Hier is het veilig en zijn er nauwelijks auto’s. Stel je voor dat de kinderen van Nieuw Zuid tikkertje spelen op het Panamarenkoplein of verstoppertje in het park. Dat zou toch fijn zijn?”

 

Buurtfeest in samenwerking met de ondernemers van Nieuw Zuid

Het feest vindt plaats op het Panamarenkoplein, van 14 tot 20 uur. Het overlapt gedeeltelijk met de maandelijkse Lettermarkt, die tot 16 uur open is. “We zorgen voor tonnen kinderanimatie en in samenwerking met een aantal ondernemers uit de buurt, voorzien we heel wat lekkers. Le Petit Deli zorgt voor koude gerechten, Dellafaille is van de partij met koffiekoeken en warme dranken, Scheldeman zorgt voor de aperitief en broodjesbar Smakelijk! brengt broodjes en dranken mee. Daarnaast is er ook nog een hotdogkraam en serveert Bahamas Ijs ijsjes en wafels.”

 

Warm welkom voor nieuwe bewoners

“Voor ieders bek genoeg spek, dus”, lacht Viviane Cammers. “Ik hoop dat we opnieuw veel buurtbewoners met elkaar kunnen laten kennismaken. Sinds ons laatste buurtevent rond Pasen is er weer een nieuw gebouw opgeleverd (Huis aan de Kade van Robbrecht en Daem architecten, nvdr.) en zijn er weer heel wat nieuwe bewoners bijgekomen. We willen die met open armen ontvangen.”

Het buurtfeest van Nieuw Zuid vindt plaats op zaterdag 2 september, van 14 tot 20 uur. De Lettermarkt (www.lettermarkt-antwerpen.be) is op dezelfde dag open van 10 tot 16 uur. De locatie voor beide evenementen is het centrale Panamarenkoplein.

 

 

Over Triple Living

Projecten met visie

Triple Living ontwikkelt totaalvisies en bouwt buurten waarin elk gebouw, elke straat en elke aanplanting, bijdragen aan het totaalconcept. Een masterplan vormt de strategische basis van elk onderdeel van het verdere project: van de architectuur tot de invulling van de commerciële ruimtes, de groenaanleg en de verankering van de site in de lokale buurt.

Triple Living streeft naar een sterke band met de buurt en gaat solide, langdurige partnerships aan met buurtbewoners, lokale besturen en professionele stakeholders. Zodat alle projecten lokaal gedragen en geïntegreerd zijn. Hun herbestemmingsprojecten, woon- en werksites geven buurt en stad een sterke socio-economische impuls.

Triple Living combineert de kracht van decennialange ervaring met de knowhow van de toekomst. Het gedreven Triple Living-team zorgt voor een efficiënte, doelgerichte ontwikkeling van zelfs het meest complexe project. De ingenieurs houden de vinger aan de pols van de laatste nieuwe ontwikkelingen. De duurzame materialen, state of the art technieken en hoogkwalitatieve afwerking overstijgen de strengste kwaliteitseisen.

Triple Living is begaan met ecologie en de socio-economische context van zijn projecten. Ze willen zorg dragen voor de toekomstige generaties. Daarom zet Triple Living proactief in op vooruitstrevende duurzame materialen en technieken. 


Nieuw Zuid, de buurt van de toekomst

Nieuw Zuid is een visionaire stadsontwikkeling van twintig hectare, die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid en groen. En leefbaarheid, want in de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken. De site is autoluw, krijgt een groot park van zes hectare en is dooraderd met groen, wadi’s en wandelpaden. Op het vlak van duurzaamheid speelt Nieuw Zuid een pioniersrol, met onder meer het grootste warmtenet van Vlaanderen, wadi’s om het regenwater op te vangen, een circulaire hub voor ecologische start-ups, slimme meters, sorteerstraten, en smart city-applicaties.

Nieuw Zuid is een weerspiegeling van het stadsleven in al zijn facetten, met crèches, hotels, winkels, horecazaken, kunstgalerijen, dokterspraktijken en een school in aanbouw. Studentenflats en assistentiewoningen huizen hier broederlijk naast elkaar. Daarnaast is er een grote variatie aan appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. Eind 2025 zouden alle werken afgerond moeten zijn en is Antwerpen een nieuw stadsdeel met zo’n tweeduizend appartementen rijker.

Meer informatie vind je op www.nieuwzuid-antwerpen.be