Maureen De Wit wint eerste fotografiewedstrijd van Triple Living op Nieuw Zuid

‘Rear window’ van fotografe in bijberoep verkozen tot beste foto

Van 9 september tot 9 oktober liep voor het eerst de fotografiewedstrijd #focusnieuwzuid, met als thema de architectuur op de gelijknamige moderne stadssite in Antwerpen. Met meer dan tweehonderd inzendingen was de eerste editie meteen een schot in de roos, maar ook een uitdaging voor de driekoppige jury. “Het niveau was hoog en we hebben flink gediscussieerd over de inzendingen, maar over die van de winnares waren we het meteen alle drie eens”, zegt Kristof Schellekens, juryvoorzitter en gediplomeerd fotograaf.

 

Gisteren maakte de jury de winnende foto bekend. Dat is ‘Rear window’ van Maureen De Wit (44), storemanager en fotografe in bijberoep. “Ik nam nooit eerder deel aan een wedstrijd. Deze meteen winnen is echt fantastisch”, luidde de eerste reactie. Maureen zette tamelijk recent haar eerste stappen in de fotografiewereld. “Voor mij begon het allemaal toen ik in 2016 mijn eerste spiegelreflexcamera cadeau kreeg van mijn vriend. Vanaf dan trok ik elke dag de straten op voor mijn favoriete onderwerp straatfotografie. Die passie voor fotografie is nooit meer overgegaan. Ik rondde met succes een opleiding fotografie af en ben nu ook fotografe in bijberoep. Deze wedstrijd winnen is echt een droom die uitkomt en hopelijk ook een opstap naar mijn ultieme doel om van fotografie mijn hoofdberoep te maken.”

Rear window
Rear window

Dat Maureen talent heeft, bewijst haar foto die het haalde van meer dan tweehonderd andere inzendingen. Vooral het lijnenspel viel de jury op: “De foto springt eruit dankzij het gedurfde lijnenspel in de compositie, het ietwat unheimliche perspectief en de verrassende kleuren”, aldus Schellekens. Zelf haalt Maureen haar fascinatie voor de architectuur op de site aan: “Ik heb zo goed als altijd op het Zuid gewoond en heb Nieuw Zuid dus weten ontstaan en zien groeien. Voor mijn opleiding fotografie ben ik er ooit foto’s gaan nemen in het kader van mijn toenmalige opdracht ‘architecturale fotografie’. Vooral de strakke lijnen in combinatie met de lichtinval maakt dat er unieke en fantastische beelden ontstaan op verschillende momenten van de dag.”

 

Maureen wint de hoofdprijs van 2.000 euro aan professioneel fotografiemateriaal en een betaalde foto-opdracht op Nieuw Zuid, voor de bouwheer Triple Living. De jury bestond uit architectuurfotograaf en grafisch designer Thomas De Bruyne (@cafeine), professioneel fotograaf Frederik Beyens en Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living en gediplomeerd fotograaf.

 

De tien beste inzendingen kan je bekijken op focusnieuwzuid.be of op Instagram #focusnieuwzuid, @focus_nieuwzuid en @nieuw_zuid. Wegens het grote succes zijn er nu al plannen voor een tweede editie van #focusnieuwzuid.

 

 

Over Triple Living

Projecten met visie

Triple Living ontwikkelt totaalvisies en bouwt buurten waarin elk gebouw, elke straat en elke aanplanting, bijdragen aan het totaalconcept. Een masterplan vormt de strategische basis van elk onderdeel van het verdere project: van de architectuur tot de invulling van de commerciële ruimtes, de groenaanleg en de verankering van de site in de lokale buurt.

Triple Living streeft naar een sterke band met de buurt en gaat solide, langdurige partnerships aan met buurtbewoners, lokale besturen en professionele stakeholders. Zodat alle projecten lokaal gedragen en geïntegreerd zijn. Hun herbestemmingsprojecten, woon- en werksites geven buurt en stad een sterke socio-economische impuls.

Triple Living combineert de kracht van decennialange ervaring met de knowhow van de toekomst. Het gedreven Triple Living-team zorgt voor een efficiënte, doelgerichte ontwikkeling van zelfs het meest complexe project. De ingenieurs houden de vinger aan de pols van de laatste nieuwe ontwikkelingen. De duurzame materialen, state of the art technieken en hoogkwalitatieve afwerking overstijgen de strengste kwaliteitseisen.

Triple Living is begaan met ecologie en de socio-economische context van zijn projecten. Ze willen zorg dragen voor de toekomstige generaties. Daarom zet Triple Living proactief in op vooruitstrevende duurzame materialen en technieken. 


Nieuw Zuid, de buurt van de toekomst

Nieuw Zuid is een visionaire stadsontwikkeling van twintig hectare, die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid en groen. En leefbaarheid, want in de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken. De site is autoluw, krijgt een groot park van zes hectare en is dooraderd met groen, wadi’s en wandelpaden. Op het vlak van duurzaamheid speelt Nieuw Zuid een pioniersrol, met onder meer het grootste warmtenet van Vlaanderen, wadi’s om het regenwater op te vangen, een circulaire hub voor ecologische start-ups, slimme meters, sorteerstraten, en smart city-applicaties.

Nieuw Zuid is een weerspiegeling van het stadsleven in al zijn facetten, met crèches, hotels, winkels, horecazaken, kunstgalerijen, dokterspraktijken en een school in aanbouw. Studentenflats en assistentiewoningen huizen hier broederlijk naast elkaar. Daarnaast is er een grote variatie aan appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. Eind 2025 zouden alle werken afgerond moeten zijn en is Antwerpen een nieuw stadsdeel met zo’n tweeduizend appartementen rijker.

Meer informatie vind je op www.nieuwzuid-antwerpen.be