Neerland is geland en wordt Tuinen van Eden

Triple Living bouwt groene BEN-woonsite in Wilrijk

Het braakliggende terrein van 2,85 hectare naast Park van Eden in het Antwerpse district Wilrijk krijgt een nieuwe bestemming als groene en duurzame woonzone, onder de naam Tuinen van Eden. Daarmee is de laatste fase in de herontwikkeling van het vroegere Neerland een feit. Eerder werd er al een groot landschapspark van 23 hectare aangelegd en een domein van 9 hectare afgebakend als beschermd natuurgebied.

Tuinen van Eden wordt volledig BEN-gebouwd en zet naast duurzaamheid ook sterk in op groen en architectuur. De nieuwe wijk biedt een grote variatie aan appartementen en eengezinswoningen en wil daarmee een gemengd publiek aantrekken. In totaal zal bouwheer Triple Living er 195 wooneenheden neerzetten, verdeeld over tien gebouwen. De werken starten in maart 2021. Eind 2024 zou de volledige woonsite klaar moeten zijn. In de eerste fase van de ontwikkeling lanceert Triple Living vandaag Residentie Boomgaard (57 appartementen).

Wonen in het park

De woonsite Tuinen van Eden is gesitueerd aan de rand van het uitgestrekte Park van Eden en is zo ontworpen dat landschapsaanleg en architectuur organisch opgaan in het park. Fris in het Landschap, dat eerder het populaire Park van Eden ontwierp, mocht ook aan de slag voor het landschapsontwerp van de woonzone. Ze hanteerden daarbij dezelfde uitgangspunten: optimale beleving van het landschap, inheemse beplanting en organische natuurlijke vormen. In Tuinen van Eden start de natuur echt aan de voordeur. Bewoners kunnen genieten van verschillende ontmoetingsplekken, speelzones, fiets- en wandelpaden, een uitkijkpunt, plantsoenen, kruidenborders, een samentuinzone en een boomgaard. Wadi’s zorgen voor de regenwaterinfiltratie en vormen daarnaast ook aantrekkelijke visuele en belevingselementen.

 “De natuur omarmt de gebouwen op een organische manier, waardoor het lijkt alsof de gebouwen spontaan uit het groen zijn gerezen. Bewoners kunnen de natuur hier ademen, voelen, ruiken.” Els Huigens, landschapsarchitect

Residentie Boomgaard: duurzaam minimalisme met karakter

Het eerste project dat gelanceerd wordt is Boomgaard: duurzame nieuwbouwappartementen die Bijna Energie Neutraal (BEN) gebouwd zijn, met een E-peil lager dan 30. Het project is ontworpen zijn door het Zweedse Johannes Norlander Arkitektur en ligt aan de ingang van de site, ter hoogte van de Krijgslaan, met directe toegang tot de ondergrondse parking. Boomgaard biedt een variatie aan appartementen met 1 tot 3 slaapkamers, verdeeld over drie volumes rondom een ruime binnentuin met boomgaard, zodat de bewoners vanop hun terras kunnen genieten van de bloeiende bloesems.

Voor het ontwerp werd Johannes Norlander aangetrokken, die eerder voor Triple Living ook al HÅVN tekende op Nieuw Zuid in Antwerpen, en geheel in Scandinavische traditie gekend staat om zijn minimalisme en uitgepuurde lijnen. Ook Boomgaard vertegenwoordigt de schoonheid van de eenvoud, met krachtige, pure vormen en een natuurlijk materialenpalet. Zijn werk voor Tuinen van Eden is ingetogen maar karaktervol en volledig in harmonie met de alomtegenwoordige natuurelementen. Norlanders ontwerp verzoent moeiteloos een hedendaagse stedelijkheid met een ingetogen soberheid.

“De relatie met het park is heel bepalend geweest voor het ontwerp van de verschillende woonunits. Zo hebben alle appartementen ruime terrassen die de omgeving binnenbrengen. We kozen overal voor robuuste materialen en aardse elementen in sobere, natuurlijke kleuren. Elke gevel moest echt opgaan in de omgeving.” Johannes Norlander, architect

 

Over Triple Living

Projecten met visie

Triple Living ontwikkelt totaalvisies en bouwt buurten waarin elk gebouw, elke straat en elke aanplanting, bijdragen aan het totaalconcept. Een masterplan vormt de strategische basis van elk onderdeel van het verdere project: van de architectuur tot de invulling van de commerciële ruimtes, de groenaanleg en de verankering van de site in de lokale buurt.

Triple Living streeft naar een sterke band met de buurt en gaat solide, langdurige partnerships aan met buurtbewoners, lokale besturen en professionele stakeholders. Zodat alle projecten lokaal gedragen en geïntegreerd zijn. Hun herbestemmingsprojecten, woon- en werksites geven buurt en stad een sterke socio-economische impuls.

Triple Living combineert de kracht van decennialange ervaring met de knowhow van de toekomst. Het gedreven Triple Living-team zorgt voor een efficiënte, doelgerichte ontwikkeling van zelfs het meest complexe project. De ingenieurs houden de vinger aan de pols van de laatste nieuwe ontwikkelingen. De duurzame materialen, state of the art technieken en hoogkwalitatieve afwerking overstijgen de strengste kwaliteitseisen.

Triple Living is begaan met ecologie en de socio-economische context van zijn projecten. Ze willen zorg dragen voor de toekomstige generaties. Daarom zet Triple Living proactief in op vooruitstrevende duurzame materialen en technieken. 


Nieuw Zuid, de buurt van de toekomst

Nieuw Zuid is een visionaire stadsontwikkeling van twintig hectare, die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid en groen. En leefbaarheid, want in de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken. De site is autoluw, krijgt een groot park van zes hectare en is dooraderd met groen, wadi’s en wandelpaden. Op het vlak van duurzaamheid speelt Nieuw Zuid een pioniersrol, met onder meer het grootste warmtenet van Vlaanderen, wadi’s om het regenwater op te vangen, een circulaire hub voor ecologische start-ups, slimme meters, sorteerstraten, en smart city-applicaties.

Nieuw Zuid is een weerspiegeling van het stadsleven in al zijn facetten, met crèches, hotels, winkels, horecazaken, kunstgalerijen, dokterspraktijken en een school in aanbouw. Studentenflats en assistentiewoningen huizen hier broederlijk naast elkaar. Daarnaast is er een grote variatie aan appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. Eind 2025 zouden alle werken afgerond moeten zijn en is Antwerpen een nieuw stadsdeel met zo’n tweeduizend appartementen rijker.

Meer informatie vind je op www.nieuwzuid-antwerpen.be