Shigeru Ban opent expo over humanitair werk in rampgebieden

Momenteel loopt er op Nieuw Zuid een expo over het liefdadigheidswerk van de wereldberoemde architect Shigeru Ban, die in de buurt samen met projectontwikkelaar Triple Living aan een gloednieuw woonproject werkt. ‘Het werk van Shigeru Ban in rampgbieden’ - zo heet de expo - loopt tot eind januari in de tijdelijke exhibitieruimte in de Michel De Braeystraat 51b.

 

Een architect met een missie

Pritzker Prize-winnaar Shigeru Ban is zich heel erg bewust van zijn sociale plicht als architect. Hij stond mee aan de wieg van het Voluntary Architects Network (VAN), een ngo die slachtoffers in rampgebieden een menswaardig onderkomen wil bieden. Sinds de jaren ’90 ontwerpt en bouwt hij tijdelijke shelters in noodgebieden. Met weinig geld en tijd boekt hij er resultaten die nauwelijks moeten onderdoen voor zijn bekendere grote projecten.

In 1995 bouwde hij bijvoorbeeld 50 shelters van karton voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Kobe (Japan). Bovendien bouwde hij samen met zijn studenten op 5 weken tijd een kerk uit karton. De bedoeling was dat die 3 jaar dienst zou doen, maar ze zou uiteindelijk meer dan 10 jaar blijven staan. Toen werd ze afgebroken en in Taiwan, waar op dat moment ook een aardbeving lelijk had huisgehouden, weer opgebouwd.

In de jaren nadien bouwde Shigeru Ban shelters in onder meer Turkije, Sri Lanka, Haïti en China. Na de aardbeving in L’Aquila (2007) bouwde hij een tijdelijk auditorium in de Italiaanse stad. Ook na de doortocht van orkaan Katrina bouwde hij noodwoningen voor de Make it Right Foundation van Brad Pitt.

Het zijn al die liefdadigheidsprojecten in rampgebieden die centraal staan in de expo ‘Het werk van Shigeru Ban in rampgebieden’.

 

Steun voor Oekraïne

Momenteel is Ban aan de slag in en rond Oekraïne. Enerzijds bouwt hij met VAN vluchtelingenshelters in de omringende landen, en hij werkt ook actief mee aan de heropbouw van het land. Wie zijn vrijwilligerswerk wil steunen, kan overigens ene donatie doen via de website van Shigeru Ban: http://www.shigerubanarchitects.com/donation/

Je kan de expo gratis bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens tussen 12u en 18u. Groepsbezoeken zijn ook mogelijk buiten de uren, maar enkel op afspraak via [email protected].

 

 

Over Triple Living

Projecten met visie

Triple Living ontwikkelt totaalvisies en bouwt buurten waarin elk gebouw, elke straat en elke aanplanting, bijdragen aan het totaalconcept. Een masterplan vormt de strategische basis van elk onderdeel van het verdere project: van de architectuur tot de invulling van de commerciële ruimtes, de groenaanleg en de verankering van de site in de lokale buurt.

Triple Living streeft naar een sterke band met de buurt en gaat solide, langdurige partnerships aan met buurtbewoners, lokale besturen en professionele stakeholders. Zodat alle projecten lokaal gedragen en geïntegreerd zijn. Hun herbestemmingsprojecten, woon- en werksites geven buurt en stad een sterke socio-economische impuls.

Triple Living combineert de kracht van decennialange ervaring met de knowhow van de toekomst. Het gedreven Triple Living-team zorgt voor een efficiënte, doelgerichte ontwikkeling van zelfs het meest complexe project. De ingenieurs houden de vinger aan de pols van de laatste nieuwe ontwikkelingen. De duurzame materialen, state of the art technieken en hoogkwalitatieve afwerking overstijgen de strengste kwaliteitseisen.

Triple Living is begaan met ecologie en de socio-economische context van zijn projecten. Ze willen zorg dragen voor de toekomstige generaties. Daarom zet Triple Living proactief in op vooruitstrevende duurzame materialen en technieken. 


Nieuw Zuid, de buurt van de toekomst

Nieuw Zuid is een visionaire stadsontwikkeling van twintig hectare, die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid en groen. En leefbaarheid, want in de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken. De site is autoluw, krijgt een groot park van zes hectare en is dooraderd met groen, wadi’s en wandelpaden. Op het vlak van duurzaamheid speelt Nieuw Zuid een pioniersrol, met onder meer het grootste warmtenet van Vlaanderen, wadi’s om het regenwater op te vangen, een circulaire hub voor ecologische start-ups, slimme meters, sorteerstraten, en smart city-applicaties.

Nieuw Zuid is een weerspiegeling van het stadsleven in al zijn facetten, met crèches, hotels, winkels, horecazaken, kunstgalerijen, dokterspraktijken en een school in aanbouw. Studentenflats en assistentiewoningen huizen hier broederlijk naast elkaar. Daarnaast is er een grote variatie aan appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. Eind 2025 zouden alle werken afgerond moeten zijn en is Antwerpen een nieuw stadsdeel met zo’n tweeduizend appartementen rijker.

Meer informatie vind je op www.nieuwzuid-antwerpen.be