Skyline Europe en Stad Roeselare kiezen samen voor duurzaamheid

BEN-project Mandelhof sluit aan op het warmtenet van de stad

4 juli 2023 – Waar vroeger het Zuidpand stond, werkt Skyline Europe momenteel aan de bijna-energieneutrale nieuwbouwresidentie Mandelhof. Het project biedt 96 appartementen en een handelsruimte rondom een rustige, mooie binnentuin en beantwoordt aan de nood aan energiezuinige woningen. Stad Roeselare zette hierin in 1986 al een belangrijke stap met de aanleg van een eigen warmtenet, waarop het project nu ook zal worden aangesloten.

Extra stap in duurzaamheid

De appartementen van Mandelhof worden bijna-energieneutraal gebouwd, met een E-peil kleiner dan 30, dankzij het gebruik van kwalitatieve, duurzame en sterk isolerende materialen. Naast een lagere energierekening zorgt dit ook voor een constante, aangename temperatuur en een gezond leefklimaat in de woningen. Nu gaat ontwikkelaar Skyline Europe zelfs nog een stap verder in het verkleinen van de ecologische voetafdruk. In overleg met Stad Roeselare werd beslist om de gebouwen aan te sluiten op het stadswarmtenet MIROM”, aldus Herwig Thirion, projectleider van Mandelhof.

Concreet betekent dit dat één grote warmtecentrale via ondergrondse warmwaterleidingen warmte afgeeft aan één centrale voorziening in het gebouw die vandaaruit de warmte via individuele afgiftesystemen in de woonunits tot bij de bewoners brengt. Het duurzame aspect bestaat erin dat het ondergrondse systeem de warmte veel beter vasthoudt en het energetische rendement daardoor veel hoger is dan dat van reguliere individuele cv-systemen.”

Groen rustpunt in bruisende stad

Mandelhof voorziet de bouw van een grote variatie aan appartementen die hoog inzetten op levenskwaliteit. Ze komen in het bruisende centrum van Roeselare te liggen, erg handig en centraal, vlak bij winkels, horeca en openbaar vervoer. Toch genieten de bewoners van rust, groen en ontspanning, dankzij de aanleg van een ruime binnentuin. 

"Bijzonder aan dit project is dat het alle voordelen van stadswonen in een gezellige centrumstad als Roeselare combineert met de nood aan rust en groen. Met de grote terrassen die uitgeven op de binnentuin is een groen uitzicht gegarandeerd," aldus Esa van den Heuvel, woordvoerder van Skyline Europe.

Meer foto's zijn beschikbaar via deze link.


Mandelhof in het kort

  • 96 appartementen en een commerciële ruimte
  • Grote variatie van appartementen met een tot drie slaapkamers en ruime terrassen
  • Rustig wonen op een centrale locatie, op enkele stappen van de Grote Markt, restaurants, winkels, openbaar vervoer, …
  • Grote landschapstuin tussen de gebouwen aan de Zuidstraat en de Verwerijstraat
  • Energiezuinige appartementen, bijna energieneutraal (BEN) met een E-peil kleiner dan 30
  • Aangesloten op het warmtenet van MIROM

Alle info op www.mandelhof.be, of ter plaatse in het infokantoor van Skyline Europe in de Zuidstraat in Roeselare. 

Over Triple Living

Projecten met visie

Triple Living ontwikkelt totaalvisies en bouwt buurten waarin elk gebouw, elke straat en elke aanplanting, bijdragen aan het totaalconcept. Een masterplan vormt de strategische basis van elk onderdeel van het verdere project: van de architectuur tot de invulling van de commerciële ruimtes, de groenaanleg en de verankering van de site in de lokale buurt.

Triple Living streeft naar een sterke band met de buurt en gaat solide, langdurige partnerships aan met buurtbewoners, lokale besturen en professionele stakeholders. Zodat alle projecten lokaal gedragen en geïntegreerd zijn. Hun herbestemmingsprojecten, woon- en werksites geven buurt en stad een sterke socio-economische impuls.

Triple Living combineert de kracht van decennialange ervaring met de knowhow van de toekomst. Het gedreven Triple Living-team zorgt voor een efficiënte, doelgerichte ontwikkeling van zelfs het meest complexe project. De ingenieurs houden de vinger aan de pols van de laatste nieuwe ontwikkelingen. De duurzame materialen, state of the art technieken en hoogkwalitatieve afwerking overstijgen de strengste kwaliteitseisen.

Triple Living is begaan met ecologie en de socio-economische context van zijn projecten. Ze willen zorg dragen voor de toekomstige generaties. Daarom zet Triple Living proactief in op vooruitstrevende duurzame materialen en technieken. 


Nieuw Zuid, de buurt van de toekomst

Nieuw Zuid is een visionaire stadsontwikkeling van twintig hectare, die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid en groen. En leefbaarheid, want in de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken. De site is autoluw, krijgt een groot park van zes hectare en is dooraderd met groen, wadi’s en wandelpaden. Op het vlak van duurzaamheid speelt Nieuw Zuid een pioniersrol, met onder meer het grootste warmtenet van Vlaanderen, wadi’s om het regenwater op te vangen, een circulaire hub voor ecologische start-ups, slimme meters, sorteerstraten, en smart city-applicaties.

Nieuw Zuid is een weerspiegeling van het stadsleven in al zijn facetten, met crèches, hotels, winkels, horecazaken, kunstgalerijen, dokterspraktijken en een school in aanbouw. Studentenflats en assistentiewoningen huizen hier broederlijk naast elkaar. Daarnaast is er een grote variatie aan appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. Eind 2025 zouden alle werken afgerond moeten zijn en is Antwerpen een nieuw stadsdeel met zo’n tweeduizend appartementen rijker.

Meer informatie vind je op www.nieuwzuid-antwerpen.be