WERKEN VAN START: ONTWERP VAN PRITZKER PRIZE-WINNAAR OP NIEUW ZUID KRIJGT VORM

Japans architect Shigeru Ban behoort tot het selecte clubje van architecten die de Pritzker Prize in ontvangst mochten nemen, een award die gekend staat als de Nobelprijs van de architectuur. Opdrachtgevers van over de hele wereld staan in de rij om met hem samen te werken. Maar Shigeru Ban koos Triple Living en Nieuw Zuid voor zijn eerste en enige residentiële project in België. Het bijzondere ontwerp begint nu ook echt te leven, want de werken aan de houten woontoren zijn gestart.

Het imposante bouwwerk op Nieuw Zuid kreeg de naam BAN, vernoemd naar zijn bedenker. BAN bestaat uit een rijzige woontoren met 25 verdiepingen en een lagere plint, met daarnaast nog een apart gebouw, samen goed voor 295 woonunits. De Japans geïnspireerde binnentuin van 6.000 m2 voorziet de bewoners van de nodige dosis groen en zuurstof. De blikvanger werd ontworpen door landschapsarchitect Bas Smets, die ook de ruimte rond de Notre-Dame in Parijs mag herinrichten.

De indrukwekkende binnentuin weerspiegelt Shigeru Bans voorliefde voor de natuur. “Ik wilde een plek creëren waar mensen tot rust kunnen komen”, zegt Ban daarover. “Een groene omgeving relaxeert. In Japan hebben we daar een term voor: Shinrin-yoku. Tot rust komen door jezelf onder te dompelen in het groen.”

Shigeru Ban
Shigeru Ban

Signatuurarchitectuur

BAN is een indrukwekkend ontwerp dat opvalt door het signatuur lijnenwerk in de houten gevels dat kenmerkend is voor de architect en die van het gebouw een echt statement maakt. Ook de hybride constructie van hout, beton en staal maakt het project bijzonder en ecologischer dan pure betonbouw. Alle appartementen zijn licht en belichamen een sereniteit die eigen is aan de bouwstijl van Shigeru Ban. De uitzichten zijn ongeëvenaard en reiken tot aan de Schelde en het park Nieuw Zuid.

 

Internationale interesse

Dat er ruimte is in België voor sterarchitecten, bewijst de grote interesse in het project op Nieuw Zuid. De laatste verkoopfase wordt nu versneld gelanceerd en ook internationaal kan het project op grote interesse rekenen, met kopers uit de Verenigde Staten, Zwitserland en Italië. Hetzelfde fenomeen zag bouwheer Triple Living bij Palazzo Verde, dat ontworpen is door de gekende Stefano Boeri en in een mum van tijd uitverkocht was.

 

Ook rente speelt mee

Ook het huidige klimaat speelt mee in de goede verkoopcijfers, zegt woordvoerder van Triple Living Kristof Schellekens: “Sinds begin dit jaar zijn de prijzen van de bouwmaterialen de hoogte ingeschoten, waardoor nieuwbouwwoningen overal duurder worden. Momenteel zijn de leningen bij de bank nog gunstig, maar wekelijks komt daar zo’n tien procentpunt bij. Wie wacht tot volgend jaar, zou dus wel eens én een duurdere woning kunnen hebben én een zwaardere lening. Vandaag kopen is eigenlijk heel logisch. Ondanks de internationale interesse zien we toch vooral dertigers en veertigers die kopen voor eigen gebruik.”

De bouwwerken aan BAN zijn gestart en de laatste verkoopfase wordt nu gelanceerd. Het volledige project wordt in december 2025 opgeleverd. De plint van de woontoren wordt vermoedelijk al een jaar eerder opgeleverd.

 

Laurien Leemans, projectleider Triple Living
Laurien Leemans, projectleider Triple Living

 

Over Triple Living

Projecten met visie

Triple Living ontwikkelt totaalvisies en bouwt buurten waarin elk gebouw, elke straat en elke aanplanting, bijdragen aan het totaalconcept. Een masterplan vormt de strategische basis van elk onderdeel van het verdere project: van de architectuur tot de invulling van de commerciële ruimtes, de groenaanleg en de verankering van de site in de lokale buurt.

Triple Living streeft naar een sterke band met de buurt en gaat solide, langdurige partnerships aan met buurtbewoners, lokale besturen en professionele stakeholders. Zodat alle projecten lokaal gedragen en geïntegreerd zijn. Hun herbestemmingsprojecten, woon- en werksites geven buurt en stad een sterke socio-economische impuls.

Triple Living combineert de kracht van decennialange ervaring met de knowhow van de toekomst. Het gedreven Triple Living-team zorgt voor een efficiënte, doelgerichte ontwikkeling van zelfs het meest complexe project. De ingenieurs houden de vinger aan de pols van de laatste nieuwe ontwikkelingen. De duurzame materialen, state of the art technieken en hoogkwalitatieve afwerking overstijgen de strengste kwaliteitseisen.

Triple Living is begaan met ecologie en de socio-economische context van zijn projecten. Ze willen zorg dragen voor de toekomstige generaties. Daarom zet Triple Living proactief in op vooruitstrevende duurzame materialen en technieken. 


Nieuw Zuid, de buurt van de toekomst

Nieuw Zuid is een visionaire stadsontwikkeling van twintig hectare, die in het verlengde ligt van het Antwerpse Zuid en zich uitstrekt van de Schelde tot het nieuwe justitiepaleis. De speerpunten van de innovatieve site zijn architectuur, duurzaamheid en groen. En leefbaarheid, want in de nieuwe buurt draait alles om goed leven, wonen en werken. De site is autoluw, krijgt een groot park van zes hectare en is dooraderd met groen, wadi’s en wandelpaden. Op het vlak van duurzaamheid speelt Nieuw Zuid een pioniersrol, met onder meer het grootste warmtenet van Vlaanderen, wadi’s om het regenwater op te vangen, een circulaire hub voor ecologische start-ups, slimme meters, sorteerstraten, en smart city-applicaties.

Nieuw Zuid is een weerspiegeling van het stadsleven in al zijn facetten, met crèches, hotels, winkels, horecazaken, kunstgalerijen, dokterspraktijken en een school in aanbouw. Studentenflats en assistentiewoningen huizen hier broederlijk naast elkaar. Daarnaast is er een grote variatie aan appartementen, kantoren en commerciële ruimtes. Eind 2025 zouden alle werken afgerond moeten zijn en is Antwerpen een nieuw stadsdeel met zo’n tweeduizend appartementen rijker.

Meer informatie vind je op www.nieuwzuid-antwerpen.be